Ga naar de inhoud

Training samen werken in dialoog

    De training Samen werken in dialoog richt zich op betere samenwerking binnen de eigen organisatie, een samenwerkingsverband en/of met partners in een regio, gemeente, wijk of buurt. In de kennismakingsworkshop onderzoek je met elkaar in dialoogvorm wat goed werkt, anders kan, hiervoor nodig is. Je maakt kennis met de basisprincipes van de waarderende dialoog. In de basistraining leer je een waarderende dialoog begeleiden, bereid je je voor op een bredere bijeenkomst met partners. De verdiepingstraining wordt toegespitst op het vraagstuk in de eigen (gezamenlijke) praktijk, voor een samenwerkingsverband, wijk, buurt, regio, gemeente. Bv. een onderzoeksvraag, opgave in het kader van actieonderzoek voor community building, positieve gezondheid, duurzame mobiliteit, klimaat & energie, inclusie & diversiteit ….

    Waarderende aanpak

    De training is gebaseerd op de waarderende veranderaanpak volgens de methodiek van Appreciative Inquiry. Aanvullend worden andere methodieken gebruikt. De aanpak sluit aan bij positieve energie, verbindt verschillen, brengt nieuwe inzichten en versterkt gemeenschapskracht. Vormt de basis voor de waarderende dialoog, participatief actieonderzoek en waarderend leren. De methodiek sluit aan bij het gedachtegoed van de positieve gezondheid, positieve psychologie en ABCD-methodiek en wordt gebruikt door betrokkenen bij de Week van de Dialoog.

    Kennismakingsworkshop

    In de kennismakingsworkshop leer je wat een waarderende dialoog is en pas je de basisprincipes toe.

    – Je leert wat de waarde en kracht is van de waarderende aanpak, de bedoeling en achtergrond.
    – Je maakt kennis met de dialoogprincipes en de basisstructuur van de waarderende dialoog met vier stappen.
    – Je leert ervarend wat een waarderende dialoog is, brengt en vraagt. En aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan.
    – Je praktiseert de dialoogprincipes in een dialoog over het thema samenwerken. Je deelt en verdiept persoonlijke en collectieve inzichten.

    Meer informatie:
    1. Ontmoeting & dialoog
    2. Samenwerken in de wijk
    3. Gemeenschapskracht,
    4. Inclusie en diversiteit,
    5. Leiderschap, regie en zelforganisatie.

    Gesprek leren begeleiden

    In de basistraining leer je een waarderende dialoog begeleiden, bereiden we ons voor op een bredere bijeenkomst met partners.

    – Je ontdekt de randvoorwaarden voor dialoog, hoe je hierin voorziet, welke vaardigheden, kennis & houding dit vraagt.
    – Je leert de bedoeling en fasen van een dialoog kennen, wat iedere stap vraagt van een dialoogbegeleider, hoe je je voorbereidt.
    – Je oefent in een kleine groep met het begeleiden van een dialoogtafel, geeft en krijgt feedback op het begeleiden.
    – Je oefent met een thema dat aandacht verdient in jullie gezamenlijke praktijk of waar je in jouw praktijk mee aan de slag wilt.
    – Na de deze basistraining ga je praktijkervaring opdoen in het begeleiden van dialoogtafels, bv. in een oefengroep of dialooghuis.

    Meer informatie:
    1. Waarover in gesprek
    2. Handboek Dialoog Begeleiden
    3. Spiekbrief Dialoog begeleiden
    4. Placemat met dialoogprincipes
    5. Naambordje met gespreksregels

    Verdiepingsworkshop

    De verdiepingstraining wordt toegespitst op het vraagstuk in de eigen (gezamenlijke) praktijk, voor een samenwerkingsverband, wijk, buurt, regio, gemeente. Bv. een onderzoeksvraag, opgave in het kader van actieonderzoek voor community building, positieve gezondheid, duurzame mobiliteit, klimaat & energie, inclusie & diversiteit …. Dat kan ook in de vorm van een Popup Werkplaats.