Ga naar de inhoud

Landelijke Week van de dialoog

    Echt naar elkaar  luisteren, verschillende perspectieven, ervaringen, idealen en acties delen brengt nieuwe inzichten en perspectieven. Daarom zoeken mensen in steden en dorpen ontmoeting en dialoog buiten de eigen kring. In de landelijke week van de dialoog bundelen lokale en regionale initiatieven hun krachten voor inspirerende en betekenisvolle gesprekken die bijdragen bij aan sociale verbondenheid en duurzame ontwikkeling (SDG’s).

    Week van de dialoog

    In november vieren dialooginitiatieven in het hele land de dag, week of maand van de dialoog. Mensen die elkaar niet vanzelf tegen komen gaan met elkaar gesprek rond thema’s die leven, aandacht verdienen. De Week van de dialoog wordt gevierd van 3 tot en met 12 november 2023.

    Luister echt, verlies elkaar niet

    Het thema van de Week van de dialoog 2023 is Luister echt, verlies elkaar niet, geïnspireerd op de sirecampagne tegen polarisatie.

    Het hele jaar door

    Het hele jaar door zijn er dialogen rond vieringen, gebeurtenissen, (feest)dagen, speciale weken, maanden, nationale en internationale vieringen. Denk aan Bevrijdingsdag, Diversityday, Europadag, het lichtfeest, feest van de Culturele diversiteit, de dag van de Mensenrechten, Verzoeningsdag,  burendagvrouwendag, de dag van de buurt, biodiversiteit, democratie, armoede en mantelzorg. Rond de Vredesweek en Prokkelweek, de week van de duurzaamheid, psychiatrie, respect, tegen Eenzaamheid en meer. Daarnaast zijn er series, besloten dialooggroepen, zowel live als online.

    Dialoog brengt verbondenheid

    Een dialoog respecteert verschillen & brengt verbondenheid in regio’s, steden, wijken, dorpen en buurten. De waarderende dialoogaanpak vormt de basis, versterkt, verbindt en verrijkt lokale gemeenschappen. Meer weten over de waarde en impact van lokale onafhankelijke dialooginitiatieven? Beluister de podcast (75 minuten). Meer weten over de online aanpak in Coronatijd? Lees de publicatie Online Dialogue during the Corona Pandemic.

    Achtergrond: meer verbondenheid

    NiD

    Na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001 en de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004, werd een sterke behoefte gevoeld aan een grotere sociale verbondenheid. In 2001 werd in Rotterdam Rotterdam de eerste Dag van de Dialoog georganiseerd. Hier bleek dat de dialoog mensen dichter bij elkaar bracht, mensen nieuwe inzichten verschafte en issues boven tafel bracht die voorheen onbesproken bleven. Andere steden, zoals Schiedam, Hengelo, Amsterdam en Utrecht volgden het voorbeeld van Rotterdam en organiseerden hun eigen Dialoog. In 2006 werd met hulp van het Oranjefonds een nationaal programma gestart en uiteindelijk in zo’n 85 steden en woonplaatsen in Nederland jaarlijks de Dag of Week van de Dialoog georganiseerd. Sinds 2019 werken lokale dialooginitiatieven samen in Dialoog in Nederland.

    Landelijk dialoognetwerken

    Er zijn verschillende landelijke dialoognetwerken met een eigen focus en aanpak:

    Dialoog in Nederland is een landelijk netwerk van lokale dialooginitiatieven, coördinatoren, ambassadeurs, experts, trainers, gespreksleiders en vrijwilligers met passie voor dialoog die dialoogactiviteiten organiseren in de Week van de Dialoog. Bekijk het Richtingsdocument Dialoog in Nederland 2020-2025.

    Er zijn lokale dialooginitiatieven in AmsterdamApeldoornArnhem, Beuningen, BredaDen BoschDen HaagDeventer, Diever, DordrechtDrachtenEindhoven, Ermelo, FranekerGoesGorinchemGoudaHaarlem, Haarlemmermeer, Hattem, Hellendoorn, Hengelo, HilversumIJsselsteinLeeuwardenLeiden, Midden-Groningen, NijmegenOisterwijkRijssen-HoltenRotterdam, SneekSteenwijkerlandTilburg, Utrecht, Venlo, VenrayWaalwijkWijk bij Duurstede en Zeist.