Meteen naar de inhoud

Ubuntu: Ik ben omdat wij zijn

    De betekenis van Ubuntu wordt krachtig samengevat in de spreuk ‘Ik ben, omdat wij zijn’. Het woord vindt zijn oorsprong in de Bantoevolkeren van Zuid-Afrika: een mens is een mens, omdat er anderen zijn. 

    Volgens de ubuntu-filosofie is de mens als geïsoleerd individu niets, maar wordt hij pas zichzelf in een netwerk van relaties met anderen. Je bent iemand door de relaties met anderen om je heen, de oudere generaties die je zijn voorgegaan en de mensen van een nieuwe generatie die de toekomst vormgeven. 

    Dialoog als cement in de samenleving

    Wat kunnen we leren van de Ubuntu filosofie, Afrikaanse wijsheid en dialoog? ‘Wijsheid is als een baobab; een mens kan hem niet in zijn eentje om armen.’ Hoe vertalen we dit naar onze omgeving, onze organisaties en relaties. Hoe bouwen we een gemeenschap, warme relaties en vertrouwen in collectieve wijsheid en kracht?  In een Ubuntudialoog gaan we op zoek gaan naar de gezamenlijke, collectieve wijsheid rond een thema of kwestie. Iedereen brengt vanuit een eigen, uniek perspectief eigen wijsheid in die alle deelnemers een stap verder kan brengen. Vanuit die verschillende perspectieven ontstaat beter zicht op het geheel, kan bij besluiten rekening worden gehouden met alle betrokkenen. 

    Verzoening, verbinding en perspectief

    Wat kunnen wij in Nederland en Europa leren van Zuid Afrika in onze worsteling met ons koloniaal verleden, met slavernij, discriminatie, uitsluiting, ongelijkheid en onrecht in onze samenleving. Wat kunnen we leren van een land dat al langer worstelt met een verleden van apartheid, dat werkt aan verzoening en verbondenheid in alle diversiteit. Hoe kunnen wij krachten, kennis en wijsheid bundelen? Perspectief bieden voor de generatie van nu en de toekomst? Bij Indaba gaat het om betrokken besluitvorming en drievoudige verantwoordelijkheid, voor jezelf, de gemeenschap en het grotere geheel inclusief toekomstige generaties en de natuur. 

    Programma 

    Ochtend: Ubuntu: Ik ben omdat wij zijn

    • Kennismaken met Ubuntu en elkaar in de vorm van een kampvuurgesprek
    • Zuid Afrika & Ubuntu, een persoonlijke geschiedenis, Mathilde Stam
    • Ubuntu, Indaba en de collectieve kracht van dialoog, Wilma de Buck

    Middag: Dialoogproeverij

    • De kunst van het luisteren, oefening
    • Ubuntugesprek, theorie en praktisch oefenen
    • Waarderende dialoog in kringen/cirkels (Appreciative Inquiry)
    • Excuusgesprek, theorie en ervaren (Theory U)

    Ervarend leren in dialoog

    Dit college is een combinatie van ervaringsverhalen, kennisoverdracht, interactief leren, praktisch ervaren en reflectie. In de ochtend, van 10 tot 12 uur maak je kennis met Ubuntu en elkaar in een kampvuurgesprek. Je ervaart de kracht van dialoog en luistert naar persoonlijke Ubuntuverhalen. In de middag (van 14-16 uur) zoomen we in op de dialoog in verschillende vormen in de vorm van een proeverij: een combinatie van kennisoverdracht, ervaren, interactie. dialoog en reflectie. We sluiten af met een gezamenlijke oogst en evaluatie. 

    De training wordt verzorgd door Mathilde Stam en Wilma de Buck die ieder op eigen wijze expert zijn in Ubuntu, verbinding en dialoog. Die in dit college ook hun eigen ubuntuverhaal, ervaringen,  kennis en wijsheid delen. Ook delen wat hun persoonlijk beweegt. Welke mensen, verhalen en relaties hen gevormd hebben en nu van belang zijn. Welk perspectief voor komende generaties ze gaande houdt.

    • Mathilde Stam, geboren en getogen in de Kalahari en de Karoo (het land van de grote dorst) in Zuid-Afrika deelt haar ervaringen uit het verleden en heden
    • Wilma de Buck, opgegroeid in het Zeeuwse boerenland, verbindt werelden in dialooginitiatieven, bouwt aan collectieve wijsheid en kracht voor nieuw perspectief.

    Meer